A vécépumpa egy olyan eszköz, ami minden bizonnyal már a nagyszüleink számára sem volt ismeretlen, ha dugulás keletkezett az otthonaik lefolyóiban. Annak ellenére, hogy a pumpa nem tűnik bonyolult szerkezetnek és valójában nem is az, a használatához nem árt néhány dologgal tisztában lennünk.

Milyen pumpát érdemes választanunk?

A WC pumpának manapság többféle változata  létezik, de egy tulajdonságban mindegyik megegyezik. A lefolyóban létrejött akadályokat vákuum segítségével tudják kimozdítani a helyükről. Sok szakember a hagyományos, fanyéllel ellátott típusra esküszik, ami kényelmes és könnyű munkát tesz lehetővé.

Az üzletekben azonban olyan pumpák is kaphatók, amelyek fejrésze a lefolyó átmérőjétől függően cserélhető. Ezek a termékek univerzálisan bárhol bevethetők, legyen szó a mosogatóról, a kádról, vagy akár a zuhanytálcáról. A másik végükön egy le-fel mozgatható rúd található, amivel a vákuum hatást tudjuk kialakítani a csövekben.

Mire kell ügyelni a pumpa használata során?

A pumpával csak akkor lehet elérni a kívánt eredményeket, ha a vákuum tökéletes. Ennek alapja, hogy a gumírozott fejet úgy kell a lefolyóba helyezni, hogy teljesen kitöltse annak falát. Máskülönben a levegő szabadon ki és be tud áramlani a csőben.

A pumpát, mint más mechanikus kézi eszközt kizárólag akkor lehet elővenni, ha a lefolyóban akadályt képező szennyeződés nem valamilyen masszív tárgy. A WC-be pottyant és lehúzott illatosítót például semmilyen körülmények között sem szabad pumpával piszkálni. Ha ugyanis a vákuum által tovább nyomott tárgy olyan helyen akad el, amit már a szakember is csak falbontás útján tud elérni,  komoly anyagi kárral nézhetünk szembe. Ilyenkor a WC duguláselhárítás komoly munka lesz, ami persze a pénzügyi oldalon is jelentkezik.

Ha szeretnénk a pumás duguláselhárítást még inkább megkönnyíteni, a szennyeződéseket előzetesen megpróbálhatjuk valamilyen szer által felpuhítani. A bolti termékek mellett az otthon fellelhető alapanyagokból is egész jó keverékeket tudunk készíteni. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy bögre szódabikarbóna után kicsit kevesebb mennyiségű ecetet a lefolyóba juttatni. Az így keletkező hab a vízkőtől kezdve, sokféle szennyeződés eltávolítására képes.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük